Video Yardımlı Bronkoskopi Ameliyatı Yapıldı
02 Ocak 2019

Ülkemizde, yetişkinlerde en sık görülen yabancı cisim yutması türban iğnesi iken, çocuklarda kuruyemiş parçaları, oyuncak parçaları gibi nesneler daha çok görülmektedir. Teşhis ve tedavide Bronkoskopi işlemi uygulanır. Artvin Devlet Hastanesi olarak, her türlü yabancı cisim aspirasyonuna müdahale edebilecek Bronkoskopi  setimiz mevcuttur.

Yaklaşık bir hafta önce ani gelişen öksürük ve nefes darlığı şikâyeti ile Acil servise başvuran 10 yaşındaki M.E.S. isimli hastaya da gerekli tanısal işlemler yapılarak sağ ana bronşta yabancı cisim ön tanısı ile Bronkoskopi işlemi yapıldı.  Günümüz teknolojisine uygun olarak video yardımlı Bronkoskop ile sağ ana bronştan pano raptiyesi çıkartıldı. Ertesi gün hasta tam şifa ile hastanemizden taburcu edildi.
      Bu durumdan korunmak için ağzımızda yabancı cisim bulundurmamaya, küçük çocuklara kuruyemiş vermemeye ve çocukları yutulabilir boyuttaki oyuncak parçalarından uzak tutmaya özen göstermeliyiz.
      İlk başta görülen şikayetler kısa sürede geçse bile, mutlaka doktor kontrolünden geçmeliyiz. Zira soluk borusunda uzun süre kalan yabancı cisim bronşiektazi, kronik bronşit gibi inatçı ve tekrarlayan alt solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilmektedir.

bronkoskopi-1.jpg