Artvin İli Göz Anjiografisine Kavuştu…
Artvin İl Sağlık Müdürlüğü kaliteli sağlık hizmeti alanında çalışmalarına hız vererek Artvin Devlet Hastanesi bünyesine, Sağlık Bakanlığımızın desteği ile Göz Anjiyografi (Fundus Flöresein Anjiografi) cihazını kattı.
Hizmete giren bu cihaz ile şeker hastalığı, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı ve göz tansiyonu nedenli göz hasarları erken teşhis edilebilecek ve vatandaşlarımız il dışında ki uzak merkezlere gitmek zorunda kalmayacaklar. Hastaya herhangi bir girişim yapmadan, ağrısız bir yöntemle gözün tüm katmanlarının ve damar yapılarının görüntülenmesi ve ölçümü yapılacaktır. Gebelerde , böbrek ve karaciğer hastalarında güvenilir bir şekilde kullanılabilmektedir. 07.11.2018 tarihinde Artvin İl Sağlık Müdürü ve Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. İrfan AKALIN göz anjyiografi cihazının açılışını yaparak hastaları bizzat muayene etti . Şifa bulan hastalarımız memnuniyetlerini cihazın Artvin İline kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ederiz şeklinde bildirdiler. Artvin İl Sağlık Müdürlüğü olarak hastalarımızı il dışına sevk olmaktan kurtaran göz anjıyografi cihazının Artvin Devlet Hastanesi bünyesine kazandırılmasında emeği geçen Artvin Valisi Sayın Yılmaz DORUK’ a ve Artvin AK Parti Milletvekili Sayın Av. E. Erkan BALTA’ ya teşekkürlerimizi sunarız. Göz Anjiyografi cihazının ilimiz göz sağlığı açısından hayırlı olmasını dileriz. Gözümüz aydın, sağlığımız daim olsun.
Göz Anjiyografisi nedir:
Fundus flöressein anjiyografi (FFA) retina damarlarını etkileyen şeker veya tansiyona bağlı göz damar kanamaları ve tıkanıklıkları, sarı nokta hastalığı, göz içi tümörleri gibi pek çok hastalıkta tanı konmasında yardımcı olan bir tetkiktir. Göz küremizin en iç yüzeyini oluşturan retina tabakası aslında görme siniridir ve damardan en zengin dokularımızdan birisidir. Göz dibi muayenesi sırasında , buradaki damarları görebiliriz ve böylece genel olarak vücudumuzdaki damarsal değişikliklerin nasıl olduğu hakkında fikir sahibi oluruz. Rutin muayenenin önemli bir parçası olan göz dibi bakışında şüphe ettiğimiz değişiklikler olması halinde tanı koymak ya da tedavi şemasını belirlemek için fundus flöressein anjiyografi yapılmaktadır.
Göz Anjiyografi Hangi Hastalıklarda Kullanılır:
Göz anjiyosu göz damarlarının görüntülenmesi
Göz içinde herhangi bir kitle varlığının araştırılması
Göz damarlarındaki kaçakların belirlenmesi
Göz damarlarındaki kanama bölgelerinin incelenmesi
Göz damarlarındaki tıkanıklıkların belirlenmesi
Göz iltihaplarının incelenmesi
Retina yapılacak lazer tedavisine karar vermek ve lazer tedavisinin uygulanacağı bölgelerin belirlenmesi
Lazer veya uygulanacak başka tedavinin etkinliğinin teyit edilmesi
Yaşa bağlı sarı nokta rahatsızlıklarının tespiti ve tedavisi
Göz Anjiyografi Uygulanışı:
Burada, elimizin üzerindeki veya ön bilekteki bir damardan ince bir iğne ile boya maddesi verilir. Bu madde göz dibindeki damarlara ulaşınca özel renkli flaşla fotoğraf çekilir ve bu damarların görünür hale gelmesi sağlanır. Bu teknik ile damar duvarındaki değişikliklerin tespiti çok kolaylaşmakta ve tespit edilen hastalıkların da takibi mümkün olmaktadır. Verilen boya maddesi vücuda zararsızdır ve çok az miktarda verilmekte ve idrarla atılmaktadır. Tetkik sonrasında cildin ve idrarın ilk saatlerde sarı çıkması normaldir, boya vücuttan tümüyle atılınca düzelir.