İşyerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından diğer kişi yada kişilere yönelik gerçekleştirilen belirli bir süre sistematik bir biçimde devam eden, yıldırma, pasifize etme veya işten uzaklaştırmayı amaçlayan; mağdur ya da mağdurların kişilik değerlerine, mesleki durumlarına, sosyal ilişkilerine veya sağlıklarına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışlar bütününe mobbing denir.
Mobbing sanıldığı gibi sadece üstten asta uygulanan bir davranış değildir. Asttan üste veya eşit statüdeki kişilerde birbirlerine psikolojik şiddet uygulamaktadır. Psikolojik şiddetle mücadele etmek kişinin iş ve yaşam doyumunu arttırmak açısından önem arz etmektedir. Bu mücadeleyi kişi çoğunlukla tek başına vermek zorunda kalmaktadır. Bu gibi durumlarda yönetim ekibinin durumu fark etmesi ve önlem alması önemlidir. Kimi zaman yönetim ekibi psikolojik şiddetin iş yerinde düzeni sağlayacağını düşünerek bu duruma göz yummaktadır. Baskı kısa süreli olarak düzen sağlıyor gibi gözükse de uzun vadede örgüt içinde kontrol edilemez problemlere neden olacaktır. Ne yazık ki psikolojik taciz sonucu işin sonlandırılması, istifaya zorlanması ya da yer değişikliği yapılması kaçınılmaz sonuçlardandır.
Müdürlüğümüz Ruh Sağlığı Biriminde görevli Psikolog Haluk ALTINTAŞ tarafından 17 Ekim 2019 Perşembe günü psikolojik şiddet ve etkileri hakkında müdürlüğümüzde çalışan personellerimizi bilinçlendirmek amacıyla eğitim düzenlendi.