ARTVİN İLİMİZE BÜYÜK MÜJDE İLİMİZE KORONER ANJİYOGRAFİ VE KVC ÜNİTESİ AÇILIYOR
02 Ocak 2019

ARTVİN İLİMİZE BÜYÜK MÜJDE

İlimize Koroner Anjiyografi ve KVC Ünitesi Açılıyor

Konu ile ilgili açıklama İl Sağlık Müdürü Op.Dr. İrfan AKALIN;

“ Sevgili ve kıymetli hemşerilerim, bugün bir Artvinli olarak yıllardır çabaladığımız, İlimiz için hayati önemi olan Koroner Anjiografi ve Kalp Damar Cerrahisi Ünitesinin kuruluş onayının Bakanlığımız tarafından onaylandığının ve tarafımıza gönderildiğinin müjdesini vermekten ötürü çok büyük gurur ve heyecan duyuyorum. Özellikle son 10 yıldır İlimiz için en önemli ve hayati taleplerimizin başında gelen, daha önceki dönemlerde tüm idari kadrolarımızın Sağlık Bakanlığımızdan talep ettiği, özellikle son 5 yıldır gerek başhekimliğimiz, gerek genel sekreterliğimiz gerekse de şu anki İl müdürlüğümüz döneminde tarafımca defalarca Bakanlığımıza yazı yazıp gerekçelerimizi detaylı dillendirip, öncelikli olarak talep etmemize rağmen nüfusumuzun yetersizliği nedeniyle her seferinde red cevabı aldığımız bir konu idi. Anjionun İlimize kazandırılmasında en büyük pay sahibi olan Sayın Vekilimiz kıymetli büyüğümüz Dr. İsrafil Kışla’ ya özellikle teşekkür etmek istiyorum. Yıllardır sarf ettiği özel emekleri, her Bakan her Genel müdür döneminde tekrar tekrar gündeme getirmesi, Bakanlığımızdan defalarca talep etmesi sayesinde İlimize bu hizmet kazandırılmış oldu. Yine özellikle İlimiz için büyük şans olan Sayın Valimiz Ömer Doğanay Beyefendiye de, göreve geldiği ilk günden itibaren bu konuyu gündeminde en öne alması ve İlimize kazandırılması noktasında her aşamada yoğun destekleri için teşekkür ediyorum. Hasbelkader bizim dönemimize nasib olsa da yine geçmiş dönemlerde yoğun emek harcayan değerli tüm İl Müdürlerimize, başta Uzm.Dr. Kerim Yeşildağ olmak üzere tüm Genel Sekreterlerimize, tüm İl bürokrasimize, konuyu devamlı gündemde tutup bizleride zinde tutan İlimizin değerli basın mensuplarına, STK larımıza, Siyasi partilerimizin değerli temsilcilerine ve emeği geçen herkese teşekkürlerimizi borç biliyoruz.

Kısaca Koroner Anjiografi hakkında bilgi vermek istiyorum; Özellikle acil anjio -stent uygulaması gereken hastalarımızın İlimizde anjio ünitesi olmaması nedeniyle ile sıklıkla çevre illere (Rize, Erzurum, Trabzon) sevki gerçekleştirilmektedir. İlimizden en yakın Koroner Anjiyo ünitelerine uzaklıklar sırası ile Rize İli Anjiyo Merkezine 152 km, Erzurum İline 195 km, Trabzon İline 235 km dir. Yol güzergahlarının eğimli ve engebeli olması, kış şartlarının ağır geçmesi nedeniyle Rize ve Erzurum İline ambulansla ortalama 2 saatte, Trabzon ‘a  ise 2,5 - 3 saatte varılmaktadır.

İlçelerimize başvuran vakalarla beraber (Örneğin Şavşat ve Ardanuç), vakanın İlçeden merkeze merkezden de en yakın anjiyo merkezine nakil edilmesi semptom, teşhis, tedavi ve girişim basamakları değerlendirildiğinde ortalama 3 ile 4 saatlik bir zaman diliminin geçtiği izlenmektedir.

2017 verileri incelendiğinde Artvin’den kalp krizi tanılarıyla il dışına acil sevk edilen hasta sayımız toplam 1028 olarak tespit edilmiştir. Poliklinik sevkleri, kendi imkanları ile giden hastalar, zaman gecikmesi nedeniyle trombolitik tedavi uygulanıp yoğun bakımda takip edilen hastalarla beraber değerlendirildiğinde İl geneli günlük ortalama 8-10 arası koroner anjiyografi gereken hastamız olmaktadır.”

Koroner Anjiyografi ve KVC Ünitesi nedir;
1.png

Koroner Anjiyografi Nedir ?

Koroner anjiyografi (ayrıca kardiyak kateterizasyon veya anjiyo da denir) kalp damarlarını ve fonksiyonunu değerlendirmek için yapılan girişimsel bir görüntüleme yöntemidir.

Koroner anjiyografi hangi durumlarda yapılır ?

•          Kalp damar hastalığı düşündüren göğüs ağrısı (angına pectoris) varlığında,

•          Kalp krizi geçirenlerde (özellikle genç yaşlarda),

•          Kalp krizi ertesi yapılan muayenelerde (efor testi, talyum sintigrafisi, tomografik anjiyografi)  problem olanlar,

•          Anjiyoplasti ve stent takılmış veya bypass ameliyatı olmuş hastalarda yeniden göğüs ağrısının ortaya çıkması,

•          Kalp damarları dışında başka bir nedenden dolayı kalp ameliyatı (kapak hastalığı gibi) veya kalp dışı bir ameliyat olacaklar belli bir yaşın üzerinde ise,

•          Herhangi bir sebep yokken ciddi ritim bozukluğu olan hastalarda,

•          Herhangi bir sebep yokken kalp yetmezliği olan hastalarda,

•          Risk faktörlerinin varlığında damar hastalığı olduğunu düşündüren testlerin anormal çıkması halinde (şikâyeti olmasa bile),

•          Kalp krizinin ilk 12 saatinde veya daha sonraki saatlerde göğüs ağrısının devam etmesi halinde.

Koroner Anjiografi Nasıl Yapılır?

Koroner anjiografi öncesinde hasta ve yakınları işlem hakkında bilgilendirilmelidir.

İşlemin nasıl yapılacağı, ne gibi sorunların oluşabileceği hastaya anlatılmalı hasta konu hakkında bilinçlendirilmelidir. Koroner anjio öncesi hastanın aç olması gerekir. Hasta anjio masasına alınarak anjionun giriş yerine göre hazırlanır. Anjio kasık bölgesinden yapılacaksa hastanın kasık bölgesi özel bir solüsyon ile temizlenir. Kasık bölgesi seçilerek seçilen bölgeye anestezi uygulanır. Anestezi ile uyuşan bölgeye özel bir iğne ile girilir. Bu işlem anında atardamara plastik bir kılıf yerleştirilerek işlem bu kılıf içinden sürdürülür. Kılıf aracılığı ile kalp damarına katater olarak adlandırılan plastik bir malzeme yönlendirilir ve bu malzeme ilk olarak sol kalp damarına yerleştirilir. Kataterin dışta kalan kısmından kalp damarına ilaç enjekte edilir. Bu ilaç sayesinde kalp damarı görüntülenir. Kalbin sol damarları görüntülendikten sonra aynı işlemler sağ damarlar için uygulanır.
2.jpg 
3.jpg 4.jpg 5.jpg

  • 19062018_Anjio11.JPG
  • 19062018_Anjio14.JPG
  • 19062018_Anjio18.JPG
  • 19062018_Anjio2.JPG
  • 19062018_Anjio20.JPG
  • 19062018_Anjio4.JPG