İLİMİZDE APİTERAPİ ve ARICILIK KONFERANSI
02 Ocak 2019

Artvin’de Macahel Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı tarafından Borçka İlçesi’nin Gürcistan sınırında Macahel Havzasındaki Maral Köyü’nde ki bir otelde “Macahel 1. Apiterapi ve Arıcılık” konferansı düzenlendi.

Macahel Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı tarafından bu tarz çalışmaların devam edeceği belirtilerek Artvin’in Apiterapi açısından çok önemli potansiyeli barındırdığı belirtildi.

Konuşmacı olarak Türkiye Apiterapi Derneği Başkanı Doç. Dr. Timuçin ATAYOĞLU ile Prof. Dr. Muhsin DOĞARAĞLU ’nun katıldığı konferansa İl Valimiz Sayın Ömer DOĞANAY, Borçka Kaymakamı Hasan MEŞELİ, Borçka Belediye Başkanı Aslan ATAN, İl Sağlık Müdürümüz Op. Dr. İrfan AKALIN, İl Tarım ve Orman Müdürü Dursun OKUR, siyasi parti temsilcileri, davetliler, arı ve bal üreticileriyle vatandaşlar katıldı.

Konferansa katılan Türkiye Apiterapi Derneği Başkanı Doç. Dr. Timuçin ATAYOĞLU Apiterapinin, arı ürünlerinin sağlık amaçlı kullanılması olduğunu söyledi.

Apiterapi deyince bal arısının ürünlerinin söz konusu olduğunu kaydeden ATAYOĞLU , “Bunların başında bal, polen, arı sütü, propolis, arı zehri, gelmekte. Bu ürünler ne kadar kaliteli ve doğal olursa Apiterapi uygulaması da o kadar iyi sonuç vermekte.” dedi.

Dünyanın değişik ülkelerinde Apiterapiyle ilgi bilimsel çalışmaların sürdüğünü belirten ATAYOĞLU, ülkemizde de 2014 yılından itibaren mevzuattaki düzenlemelerle Apiterapi uygulamalarının tıp dünyasındaki yerini aldığını kaydetti.

Arıcılığın yaygın olarak yapıldığı yerlerin apiterapi noktasında ciddi bir potansiyel taşıdığını belirten ATAYOĞLU , “ Umut ediyoruz ki Artvin bu konuda pilot bölge olsun. Burada bir Apiterapi Eğitim ve Araştırma Merkezi kurulsun. Apiterapi konusunda başarılı olabilmemiz için tıp hekimleriyle birlikte veterinerlerin, eczacıların, kimyacıların, ziraatçıların, biyologların ve farklı alanlardan uzmanların bir araya gelip entegre bir şekilde çalışması gerektiğine inanıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin en zengin bitki çeşitliliğine sahip şehri olması nedeniyle Artvin’in Apiterapi açısından çok önemli bir potansiyele sahip bir şehir olduğunu dile getiren ATAYOĞLU, “Eğer bu bölgede ekolojik denge korunur ve arıcılık doğal, organik bir şekilde yapılırsa Apiterapi noktasında önemli ilerlemeler kaydedeceğimize inanıyorum. Ümit ediyoruz ki tüm paydaşlar bir araya gelip, temiz doğal organik, kaliteli ürünler üretilir, bunların paketlenmesi en güzel şekilde yapılır ve Apiterapi uzmanlarınca bu ürünler hem sağlığı koruma amaçlı hem de bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır.” dedi.

Konferansta  Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu da Konya’da yapılan arkeolojik kazılarda milattan önce Anadolu’da tıpta balmumu kullanıldığının tespit edildiğini ifade ederek, “9 bin yıl önce Anadolu’da Apiterapi uygulanmış.” dedi. Apiterapi ürünlerinin bal, polen, arı sütünün hastalık öncesi koruyucu hekimlik açısından hastalanmamak için, arı zeiri ve propolis’in ise hastalandıktan sonra kullanılması gerektiğini belirtti. 

Arı ve arı ürünlerinin bilinçli bir kullanılması gerektiğini belirten DOĞAROĞLU, “Bal her derde deva ama üretilen balların temiz ve kaliteli organik olması lazım ki ilaç olabilsin. Mikrop öldürücü özelliğe sahip. Geçmeyen yatak yaraları balla tedavi ediliyor. Arının midesinden doğrudan doğruya alınan ballı salgı bugün antibiyotiklerle öldürülemeyen mikropların öldürülmesini sağlıyor.” diye konuştu.

Artvin Valisi Ömer DOĞANAY, arıcılığın kentte gün geçtikçe geliştiğini ve bölge için önemli bir gelir kapısı olduğunu söyledi.

Artvin’in zengin bitki örtüsüyle arıcılık için elverişli bir coğrafya olduğunu anlatan DOĞANAY, “Türkiye’de UNESCO tarafından biyosfer rezerv alanı ilan edilerek koruma altına alınan ilk ve tek yer Macahel havzası.

Bu bölgede 23'ü endemik olmak üzere 990 çeşit bitki türü yayılış gösteriyor. Saf Kafkas Arı Gen Merkezi konumundaki bölge arıcılık açısında son derece önemli. Bu özellikleri taşıyan bu bölgede arıcılık ve apiterapi konferansının yapılması bizler için önem arz ediyor.  Programın yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

İl Sağlık Müdürümüz İrfan AKALIN “Tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de GETAT uygulamalarının yaygınlaştığı kanıta dayalı tıp çerçevesinde Apiterapi uygulamalarının da başarılı bir şekilde uygulanmaya başladığını görmekteyiz. Bu güzel toplantı tüm katılımcıların konu ile alakalı bilgilerini arttırmış ve hepimizin ufkunu açmıştır. İlimizin mevcut muhteşem doğasını değerlendirmek, katma değer yüksek ürün oluşturmak, Ülkemize ve tüm Dünya tıbbına katkıda bulunmak için Timuçin ve Muhsin Hocamızın da bahsettiği gibi Apiterapi Eğitim ve Araştırma Merkezi başta olmak üzere GETAT Uygulama Merkezi açabilmeyi planlıyoruz.” dedi ve bu konuda yoğun mesai harcayan değerli İl Valimiz Sayın Ömer DOĞANAY bey başta olmak üzere, bu toplantıyı düzenleyen Macahel Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı'na, değerli hocalarımıza ve tüm katılımcılara desteklerinden dolayı teşekkürlerini ilettiler.

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg
  • 8.jpg
  • 9.jpg